Dziś podzielę się z wami moim ulubionym przepisem na drożdżowiec z kruszonką.
Próbowałam już różnych ciast, ale zawsze jakoś to wraca. Często robię je także z owocami jak jest sezon lub dżemem, ale oczywiście to od was zależy co dodacie do ciasta aby je wykończyć. Gdy chcę aby ciasto było z owocami wtedy robię je na dużej brytfannie, ale te same proporcje zmieszczą się także w tortownicy o 23 cm lub keksownicy, ale wtedy trzeba uważać, żeby ciasto nie wyszło z formy kiedy jest w piekarniku.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 50 dag drożdży świeżych
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki cukru
- pół kostki margaryny
- ewentualnie aromat waniliowy ( ja polecam dodać wtedy ciasto pachnie i smakuje super)
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Do dużej miski lub na stolnice przesiać mąkę na środku zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, rozpuszczoną i ostudzona margarynę. Dodać jajka, cukier, zapach waniliowy i dobrze wyrobić tak, aby ciasto odchodziło od dłoni i było gładkie. Wyłożyć do natłuszczonej formy odłożyć do wyrośnięcia. Jeśli chcecie użyć dżemu lub owoców warto po pierwszym wyrośnięciu i dodaniu dodatkowych składników odstawić jej jeszcze na chwilę aby wyrosło a w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Na koniec posypać kruszonką.
Składniki na kruszonkę:
- 35 dag margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 3-4 łyżki mąki
Margarynę rozpuścić, wystudzić dodać cukier i mąkę wyrobić kruszonkę.Posypać surowe ciasto.
Wszystko należy wsadzić do piekarnika na 180 stopni i piec przez 50 minut.
Samcznego
Smacznego
Kaśku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz