Dzisiaj przychodzę z propozycją mojej sałatki, którą można wykorzystać podczas kolacji, spotkania ze znajomymi lub na grillu. Dość szybko ją się robi i przeplatają się w niej cztery smaki, czyli słodki, gorzki, kwaśny i słony.
Składniki:
- mix sałat - 1 op. (ja wybrałam z posmakiem orzechowym)
- gorgonzola - 0,5 op.
- sok z 1/3 cytryny
- pomidroki cherry - 250 g
- filet z kurczaka - 1 pojedyńczy
- zioła toskańskie - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - 6 łyżek
- miód - 2 łyżki
- orzechy włoskie - garść
- sól i pieprz ziołowy do smaku
Sposób przygotowania:
- W miseczce robimy marynatę dla kurczaka. Mieszamy oliwę (3 łyżki) z ziołami toskańskimi. Dodajemy do smaku sól i pieprz ziołowy. Filet myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Łączymy z marynatą i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Smażymy na patelni.
- Do salaterki wsypujemy mix sałat. Dokładamy zimny i usmażony kurczak, pokrojone pomidorki cherry, pokrojoną gorgonzolę. Na górze posypujemy orzechami włoskami.
- W miseczce mieszamy resztę oliwy z oliwek z sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku.
- Sos mieszamy z sałatką tuż przed podaniem.
Smacznego!
T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz