Dziś podzielę się z wami szybkim i efektownym przepisem na chlebek ziołowy, który z powodzeniem można wykorzystać na wszelkiego rodzaju imprezy.
Receptura jest prosta a smak mocno ziołowy. Osobiście próbowałam już różnych wariacji na temat tego chlebka, m.in.: z salami ale to od was zależy czy będzie on tylko z masłem ziołowym czy też z serem lub innymi dodatkami mięsnymi.
- 120 g
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki soli
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Wszystkie zioła dodać do masła i czosnku i zmiksować. Odłożyć w chłodne miejsce.
Do ciasta będziemy potrzebować:
- 40g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 ciepłej wody
- 600g mąki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko to mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek lub olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić ładnie od dłoni. Dzielimy ja na 3 części, każdą należy cienko rozwałkować na prostokąt posmarować masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów. Ja tnę na więcej pasów. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut.
Ja dodaję także salami między ciasto.
Kaśku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz