Jesień powoli się kończy, więc i poniekąd sezon dyniowy. Ale skoro jeszcze jest, i co u niektórych trwa dłużej, warto ją używać w kuchni. Dlatego przychodzę z propozycją kremu z dyni, którą znalazłam w czasopiśmie Tesco Magazyn.
Krem z dyni
Składniki:
- 1,5 kg dyni (ja użyłam Hokkaido)
- szklanka mleka 3,2%
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku, jak ktoś lubi więcej czosnku może dodać, ale wtedy zupa pachnie tylko nim :)
- gałka muszkatołowa lub curry do smaku
- sól i pieprz
- pestki dyni do posypania, ja użyłam mieszanki do sałaki z Biedronki
Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Pokrojoną dynię zalać mlekiem i bulionem warzywnym. Gotować, aż dynia zmięknie.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podgrzać a następnie zblendować.
Gotowy krem doprawić do smaku przyprawami.
Przed podaniem kremu posypać prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz