Dzisiejszy post będzie dotyczyć kuchni, a dokładnie przystawek, które w miarę szybko można zrobić. Są to lekkie i małe przystawki. Dodadzą trochę koloru przy naszym stole, a także urozmaicą smak naszych dań. Można je zrobić wcześniej, a potem wyjąć tylko na stół przed przyjściem gości. Myślę, że mogą się sprawdzić n Święta lub na Sylwestra.
Składniki:
- 5-6 kromek chleba tostowego
- serek Almette o smaku śmietankowym i suszonych pomidorów
- op. wędzonego łososia
- szczypiorek
- kilka sztuk suszonych pomidorów (odsączonych z oleju)
- czarne oliwki (lub zielone)
Sposób przyrządzenia:
Twardszą część chleba tostowego należy odkroić. Smarujemy kromki chleba serkiem śmietankowym. Układamy na nim kawałki łososia. Zwijamy w roladkę. Potem z powrotem smarujemy roladkę serkiem, aby nam się przykleił do niej szczypiorek. Kroimy drobno szczypiorek i obtaczamy w nim naszą roladkę. Układamy gotową roladką na talerzyku i kroimy na małe kawałeczki, tak jak kroimy zwykłą roladę.
Tak samo postępujemy z wersją z pomidorami. Jako nadzienie będą oliwki, a roladki obtaczamy w suszonych pomidorach.
T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz