Dziś chciałabym zaproponować wam szybki piernik a raczej murzynek piernikowy, który jest miękki, puszysty i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla pierników długo dojrzewających lub dla osób, które nie lubią tradycyjnych świątecznych pierników. Przepis jest szybki i prosty. Ja nie dodałam ani orzechów ani innych dodatków ale z powodzeniem możecie dorzucić jabłka, rodzynki czy żurawinę. Można go także przełożyć dowolną konfiturą.
Do ciasta potrzebujemy:
Składniki mokre
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 pełna szklanka powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki oleju
Składniki suche
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 duża paczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki sody
Wszystkie składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Powoli , po łyżce dodajemy wymieszane składniki suche. Miksujemy wszystko ok dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).
Na wystudzone ciasto przygotowujemy polewę. Masło roztapiamy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Do roztopionego masła dodajemy resztę składników i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy, którą później wylewamy na ciasto.
Kaśku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz