Jest efektowne ale bardzo proste w wykonaniu. Każdy kto je widzi zastanawia się jak jest zrobione. Dziś przedstawiam wam jednego z moich faworytów na święta ciasto Leśny mech. Robi się bardzo szybko i bardzo szybko znika z talerza :)
Do ciasta potrzebujemy następujące składniki:
- 100 ml serka mascarpone
- 2 śmietan-fixy
- cukier waniliowy
- owoce granatu do ozdoby
- Szpinak rozmrażamy i bardzo dobrze odsączamy na sicie.
- Jajka z cukrem miksujemy wlewając powoli olej i dalej miksujemy.
- Wcześniej przygotowane mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną. Gdy całość się połączy dodajemy delikatnie odsączony szpinak i mieszamy łyżką.
- Wszystko wlewamy do okrągłej tortownicy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
- Po wystudzeniu odcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy go na osobnym talerzu w tym czasie ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone dodając pod koniec śmietan- fixy z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru który ma nadać smak.
- Ciasto smarujemy kremem, posypujemy okruszkami ciasta i dodajemy pestki granatu lekko je dociskając, aby nie spadły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz