1.14.2016

Sałatka z paluszkami surimi

Dzisiaj podam przepis na moją ulubioną sałatkę, która gości na moim stole od lat. Jest ona smaczna, niezbyt ciężka i bardzo szybko się ją robi. Idealna na Święta, na małe i większe przyjęcia. Szczególnie będzie odpowiednia dla wielbicieli paluszek surimi :)


Składniki:

  • paluszki surimi - 2 op. po 250 g (ja kupuję te z Biedronki)
  • kukurydza w puszce - 1 puszka 580 ml (tę puszkę kupuję w Tesco jako pewniak)
  • jajka - 4-5 szt.
  • cebula - 1/3 średniej cebuli
  • majonez Winiary - do smaku (ok. 4 łyżek)
  • sól i pieprz ziołowy - do smaku
Sposób przygotowania:
  1. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane, oczyścić ze skorupki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do salaterki.
  2. Paluszki surimi również pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do reszty składników.
  4. Do salaterki wsypać wcześniej odsączoną kukurydzę.
  5. Dodać i wymieszać wraz ze składnikami majonez. Dodać go tyle, aby sałatka nie była sucha. Musi on być widoczny.
  6. Na koniec wszystko doprawić solą i pieprzem ziołowym. Warto jej nie przesalać, aby sałatka zachowała słodycz kukurydzy.

Życzę smacznego! :)
T.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz