2.19.2017

Ziołowy chlebek do rwania

Dziś podzielę się z wami szybkim i efektownym przepisem na chlebek ziołowy, który z powodzeniem można wykorzystać na wszelkiego rodzaju imprezy.


Receptura jest prosta a smak mocno ziołowy. Osobiście próbowałam już różnych wariacji na temat tego chlebka, m.in.: z salami ale to od was zależy czy będzie on tylko z masłem ziołowym czy też z serem lub innymi dodatkami mięsnymi.

Na początek przygotowujemy masło ziołowe. Będziemy potrzebować: 
  • 120 g 
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanego natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczki soli

Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Wszystkie zioła dodać do masła i czosnku i zmiksować. Odłożyć w chłodne miejsce.

Do ciasta będziemy potrzebować: 
  • 40g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 ciepłej wody
  • 600g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Na początek robimy rozczyn. Drożdże rozkruszyć w misce następnie dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki i cukier wymieszać wszystko i zostawić pod przykryciem na 15 minut. 
Po tym czasie dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko to mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek lub olej. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Powinno odchodzić ładnie od dłoni. Dzielimy ja na 3 części, każdą należy cienko rozwałkować na prostokąt posmarować masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów. Ja tnę na więcej pasów. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. 
Ja dodaję także salami między ciasto.
Kaśku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz