11.06.2017

Ciasto jabłkowe z cynamonem

Ciasto jabłkowe z cynamonem jest idealne na zimniejsze wieczory do ciepłej herbaty, kawy. Nie jest zbyt słodkie, wilgotne i bardzo smaczne. Jabłka z cynamonem idealnie się łączą i rozgrzewają, gdyż na ciepło smakuje jeszcze lepiej, można oczywiście łączyć i z lodami.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 0,7-1 kg jabłek
  • po upieczeniu będzie potrzebne: 30 g masła i cukier cynamonowy (zrobimy go następująco 1/4 szklanki cukru drobnego, który należy wymieszać z 1,5 łyżeczki cynamonu)
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Odstawić.
Jabłka obrać, wykroić gniazda i pokroić w grubsze plasterki.
W misie umieszczamy masło i cukier i ucieramy do jasnej i puszystej masy. Potem dodajemy jajka jedno po drugim ucierając po każdym dodanym. Dodajemy ekstrakt z wanilii i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia w trzech turach na zmianę z mlekiem i mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. 
Formę o wym. 23x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do blachy, na wierzch układamy pokrojone jabłka i pieczemy w 160 st. bez termoobiegu przez ok. 50 minut do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i gorące jeszcze ciasto polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem cynamonowym.



Smacznego!

*przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga, czyli Moje wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz