5.14.2016

Sałatka z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Dzisiaj przychodzę z propozycją mojej sałatki, którą można wykorzystać podczas kolacji, spotkania ze znajomymi lub na grillu. Dość szybko ją się robi i przeplatają się w niej cztery smaki, czyli słodki, gorzki, kwaśny i słony.


Składniki:

  • mix sałat - 1 op. (ja wybrałam z posmakiem orzechowym)
  • gorgonzola - 0,5 op.
  • sok z 1/3 cytryny
  • pomidroki cherry - 250 g
  • filet z kurczaka - 1 pojedyńczy
  • zioła toskańskie - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • miód - 2 łyżki
  • orzechy włoskie - garść
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
Sposób przygotowania:
  1. W miseczce robimy marynatę dla kurczaka. Mieszamy oliwę (3 łyżki) z ziołami toskańskimi. Dodajemy do smaku sól i pieprz ziołowy. Filet myjemy i oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Łączymy z marynatą i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Smażymy na patelni. 
  2. Do salaterki wsypujemy mix sałat. Dokładamy zimny i usmażony kurczak, pokrojone pomidorki cherry, pokrojoną gorgonzolę. Na górze posypujemy orzechami włoskami.
  3. W miseczce mieszamy resztę oliwy z oliwek z sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku.
  4. Sos mieszamy z sałatką tuż przed podaniem.


Smacznego!
T.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz