12.17.2016

Pierniczkowe last minute

Która z nas nie piecze pierniczków na Boże Narodzenie? Jest tyle wersji i przepisów, że każda z nas pewnie ma swoje sprawdzone. Ja wczoraj miałam drugie podejście do pierniczków bo niestety te pierwsze nie doczekały świąt. Jest to przepis prosty. Najlepiej upiec je kilka dni przed Bożym Narodzeniem aby zmiękły i później ozdobić wedle uznania.

Do pierniczków będziemy potrzebować:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła 
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka kakao dla tych, którzy lubią ciemne pierniczki

Jak wykonujemy ciasto? Jest to proste i z pewnością dużo frajdy sprawi naszym dzieciom.

Na początku miód z masłem podgrzewy w garnuszku i studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy lub wyrabiamy ciasto.

Aby ciasto lepiej się wałkowało warto je schłodzić trochę w lodówce.



Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3 cm pamiętając o podsypaniu mąki. Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia


Jeśli chcemy powiesić nasze pierniczki na choince warto zrobić w nich otworki np. słomką.




Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Warto to kontrolować bo przeciągniecie ich spowoduje ze będą nie tyklo spalone ale także gorzkie.





Te proste pierniczki po paru dniach są gotowe do zjedzenia choć u nas takie twarde też idą od razu do brzucha i nigdy nie mamy okazji ich dekorować.


Jeśli chcecie aby wasze pierniczki miały witrażyki w środku wystarczy nakruszyć roztłuczonych landrynek w otwory wycięte w pierniczkach i piec tak jak wyżej tylko poczekać aż wystygną na blasze.


Kaśku

2 komentarze:

  1. Piękne pierniczki <3
    Wiszą juz na choince? ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pierniczki! Jadłabym. Niestety ja nie umiem piec. Naprawdę wszystko spalę- nie nadaję się do kuchni.

    OdpowiedzUsuń