12.16.2016

Świąteczne ciasto część druga

Dziś chciałabym zaproponować wam szybki piernik a raczej murzynek piernikowy, który jest miękki, puszysty i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla pierników długo dojrzewających lub dla osób, które nie lubią tradycyjnych świątecznych pierników. Przepis jest szybki i prosty. Ja nie dodałam ani orzechów ani innych dodatków ale z powodzeniem możecie dorzucić jabłka, rodzynki czy żurawinę. Można go także przełożyć dowolną konfiturą.

Do ciasta potrzebujemy:

Składniki mokre
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 pełna szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki oleju
Składniki suche


  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 duża paczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody
Wszystkie składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Powoli , po łyżce dodajemy wymieszane składniki suche. Miksujemy wszystko ok dwóch minut. Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. Pieczemy ok 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).

Na wystudzone ciasto przygotowujemy polewę. Masło roztapiamy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Do roztopionego masła dodajemy resztę składników i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy, którą później wylewamy na ciasto.

Kaśku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz