12.14.2016

Świąteczne ciasto część pierwsza.

Jest efektowne ale bardzo proste w wykonaniu. Każdy kto je widzi zastanawia się jak jest zrobione. Dziś przedstawiam wam jednego z moich faworytów na święta ciasto Leśny mech. Robi się bardzo szybko i bardzo szybko znika z talerza :)

Do ciasta potrzebujemy następujące składniki:



  • 450g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  •  1 szklanka mąki krupczatki + 1 szklanka mąki tortowej
  •  3 łyżeczki proszku do pieczenia (można dać ciut mniej)
  • 200 ml śmietany kremówki 30%


  • Do przełożenia ciasta będzie nam potrzebny
    • 100 ml serka mascarpone
    • 2 śmietan-fixy
    • cukier waniliowy
    • owoce granatu do ozdoby
    1. Szpinak rozmrażamy i bardzo dobrze odsączamy na sicie. 
    2. Jajka z cukrem miksujemy wlewając powoli olej i dalej miksujemy.
    3. Wcześniej przygotowane mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną. Gdy całość się połączy dodajemy delikatnie odsączony szpinak i mieszamy łyżką.
    4. Wszystko wlewamy do okrągłej tortownicy i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
    5. Po wystudzeniu odcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy go na osobnym talerzu w tym czasie ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone dodając pod koniec śmietan- fixy z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru który ma nadać smak. 
    6. Ciasto smarujemy kremem, posypujemy okruszkami ciasta i dodajemy pestki granatu lekko je dociskając, aby nie spadły.

    Kaśku

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz